WordPress installeren, snel, sneller, snelst

Als WordPress developer heb je vaak een nieuwe WordPress installatie nodig. Een WordPress installatie opzetten is simpel, en relatief tot andere content management systemen heel snel. Zo snel dat de kreet “our famous 5-minute installation” in het leven is geroepen. Nou is die 5 minuten wat overdreven als je puur naar het installatieproces kijkt, maar voordat je echt de code in kan duiken om van een kale installatie jouw website te maken ben je wel iets verder: Je hebt de WordPress latest.zip nodig, deze moet je uitpakken, je maakt een nieuwe database op je localhost, download het thema of je favoriete starter theme, een aantal plugins en je moet de instellingen nalopen. Alles bij elkaar doe je hier rustig een half uur over, elke keer weer. Kan dat niet sneller?

Dat kan sneller, met de WP-CLI. De WP-CLI is de officiële WordPress Command Line Interface. Zoals de naam aangeeft is dit een programma dat je via de command line gebruikt. In dit geval met wp gevolgd door één van de vele commando’s die je kunt geven. Met behulp van de WP-CLI kun je bovenstaande installatie veel sneller uitvoeren, en allemaal in een keer. Bijvoorbeeld zo:

wp core download && wp core config --dbhost=localhost --dbname=toscani --dbprefix=toscwp15_ --dbuser=root --dbpass="supersecret" && wp db create && wp core install --url=http://toscani.dev --title="Toscani" --admin_user=toscani --admin_password="jwma1fuzzaevrg5q" --admin_email=example@example.com && wp plugin install wordpress-seo --activate && wp plugin install rename-wp-login --activate && wp plugin install http://example.com/repo/toscani-custom-plugin.zip?dlkey=BIxmAny7DdRt --activate && wp theme install twentyten --activate

Gaaf? Zeker. Maar al die commands ga je niet gelijk onthouden, het is flink wat schrijfwerk, en een fout is daardoor snel gemaakt. Daar wilden we wat op verzinnen, en dat hebben we gedaan. Toscani presenteert met trots, de WP-CLI GUI!

WP-CLI GUI

Een GUI (graphical user interface) voor een CLI is een beetje tegenstrijdig, want van de standaard installatie via de browser wilden we juist af. Maar het niet hoeven opzoeken van de nodige commands heeft ons al veel tijd bespaard.

In de WP-CLI GUI kun je alle nodige informatie invullen of plakken en het systeem genereert live het superlange all-in-one command dat je op zijn beurt weer in je command line kan plakken. En dan, dan is het tijd voor een welverdiende break terwijl je WordPress installatie volautomatisch opgebouwd wordt.

Gezien het interne success van WP-CLI GUI hebben we besloten de site online te zetten om zo ook wat terug te geven aan de WordPress community. Je kunt de WP-CLI GUI daarom nu vinden op wpcligui.com.