Wat is Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Menig website zal tijdens het ontwerpproces met deze zin beginnen. Soms raken klanten ietwat verward door deze ogenschijnlijk oud-Latijnse teksten. Daarom kort wat achtergrondinformatie.

Lorem Ipsum is een tekst in pseudo-Latijn en betekent niets. Het is bedoeld om te kunnen zien hoe een vormgeving eruit ziet, wanneer deze van tekst is voorzien. Door de vormgeving te voorzien van deze nepteksten die niets betekenen en nergens op slaan, wordt de beoordeler van het ontwerp niet afgeleid door de tekst. Door de variabele lengte van paragrafen, zinnen en woorden in Lorem Ipsum, ziet de tekst er natuurlijker uit dan wanneer bijvoorbeeld het woordje “test” tientallen malen wordt herhaald. Vergelijk onderstaand voorbeeld maar:

lorem-vs-test

Zowel links als rechts gaat de tekst nergens over. Echter ziet links er natuurlijker uit dan rechts: omdat telkens hetzelfde woord gebruikt is, lijkt de tekst op een raster (je kunt denkbeeldige verticale lijnen tussen de woorden leggen), waardoor deze geen goed beeld geeft hoe het ontwerp eruit komt te zien met werkelijke tekst.

We hoeven de tekst gelukkig niet uit ons hoofd te leren: online kun je zelf Lorem Ipsum tekst genereren. Maar als je als vormgever keer op keer wordt geconfronteerd met deze neptekst, dan kan dat wel eens saai worden.

Daarom hebben we een eigen alternatief bedacht voor het aloude Lorem Ipsum: Lipsato, een Lorem Ipsum generator op basis van Marco Borsato songteksten.